Wij staan 365 dagen per jaar voor u klaar!

Zelf de bloeddruk verlagen; dit kunt u zelf doen

Een hoge bloeddruk, misschien wel de meest voorkomende diagnose binnen de huisartsenpraktijk. Ook binnen sommige apotheken wordt deze service geboden; het periodiek checken van de bloeddruk. Er zijn speciale geneesmiddelen verkrijgbaar om de bloeddruk te verlagen.

Deze medicijnen zijn effectief maar niet zonder bijwerkingen. Het is dan ook aan te raden om naast of in plaats van medicatie zelf maatregelen te treffen om de bloeddruk te verlagen. Het fijne is namelijk dat dit zeker kan. En dit is niet eens heel lastig! Daarom een aantal tips die er direct voor kunnen zorgen dat de bloeddruk naar beneden gaat.

Voeding

Het zal u niet verbazen, maar voeding is van grote invloed op de bloeddruk en de hoogte ervan. Wanneer uw bloeddruk aan de hoge kant is, is het aan te raden om uw voeding onder de loep te nemen. Vooral het gebruik van zout is iets wat van invloed is op de hoogte van de bloeddruk. Probeer het gebruik hiervan te beperken en waar nodig zoutloos te eten. Ook veel suiker- en vetrijk eten heeft geen goede invloed op de bloeddruk. Groente en fruit kunnen er daarentegen voor zorgen dat de bloeddruk daalt. Kortom, de algemeen bekende ‘gezonde voeding’ adviezen gelden hier ook maar met de nadruk op het gebruik van zout.

Beweging

Ook beweging is zeer belangrijk waar het gaat om het verlagen van de bloeddruk. Een marathon rennen is hier zeker niet voor nodig. Een half uur per dag bewegen is het algemene uitgangspunt, maar wanneer het verlagen van de bloeddruk een doel is dan is het uitgangspunt van een uur bewegen een goed idee. Dit kan een stevige wandeling zijn, een uurtje fietsen of lekker zwemmen. Varieer hierbinnen volop zodat je alle spieren in je lichaam traint. Doe het gezellig samen met iemand en maak er een gewoonte van, dan gaat die bloeddruk vanzelf dalen.

Kortom, gezond leven is cruciaal voor een gezonde bloeddruk. Ook aspecten zoals goede slaap en voldoende ontspanning zijn heel belangrijk. Starten met medicatie is iets wat op advies van een arts zeker een goed idee is, maar probeer ook zelf de handschoen op te pakken en de nodige maatregelen te treffen. Voor u het weet kan de dosering van medicijnen naar beneden!

 

Zorg & Diensten Zorg & Diensten

Wij staan 365 dagen per jaar voor u klaar! Wij nemen de zorgen rondom het regelen van uw medicatie voor u weg.

Ontdek onze diensten

Locaties Locaties

Een netwerk van samenwerkende apotheken in de omgeving van Hellevoetsluis met een groot en deskundig team.

Bekijk het overzicht