Wij staan 365 dagen per jaar voor u klaar!

Voedselvergiftiging op vakantie: 10 gouden tips om het te voorkomen

Denkt u aan vakantie, dan denkt u ook aan ontspannen, nieuwe culturen ontdekken en genieten van heerlijke, lokale gerechten. Maar er is één ongewenst souvenir dat u absoluut wilt vermijden: voedselvergiftiging. Niets kunt uw vakantie sneller bederven dan een aanval van misselijkheid en buikpijn. Gelukkig kunt u met een paar voorzorgsmaatregelen deze nare ervaring voorkomen.

Thuis, maar vooral op vakantie in het buitenland is het belangrijk om alert te zijn op wat u wel en niet eet. De kans op een voedselvergiftiging is namelijk groter dan u denkt. Wij vertellen u meer over hoe u een voedselvergiftiging kan voorkomen op vakantie.

Wat is een voedselvergiftiging?

Allereerst is het goed om te weten hoe een voedselvergiftiging precies ontstaat. Als u een voedselvergiftiging oploopt heeft een giftige stof in uw eten – geproduceerd door bacteriën of schimmels – u ziek gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat eten te lang buiten de koelkast bewaard is, u bedorven of rauw voedsel hebt gegeten of uw voedsel in aanraking is gekomen met slechte, hygiënische omstandigheden. Door eten te verhitten gaan ziekmakers wel dood, maar in sommige gevallen zorgt dat er niet voor dat gifstoffen onschadelijk worden.

Salmonella is één van de bacteriën die vergiftiging kan veroorzaken. Deze bacterie komt voor in (rauw) vlees, melk en (rauwe) eieren. De stafylokokkenbacterie vermeerdert zich snel bij kamertemperatuur en komt bijvoorbeeld voor in kip of ander gevogelte, melk, vis, (rauwe) ham of (rauwe) eieren. U kunt ook een voedselinfectie oplopen, maar dit is niet hetzelfde als een voedselvergiftiging. Bij een infectie zorgen bacteriën, parasieten of virussen in uw eten namelijk voor klachten, aldus het Voedingscentrum.

Zo herkent u voedselvergiftiging

Heeft u een voedselvergiftiging, dan ontstaan de klachten meestal binnen 8 tot 24 uur uur na de besmetting. Diarree, misselijkheid en eventueel braken of buikkrampen kunnen tekenen zijn van een voedselvergiftiging. Ook duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd is één van de symptomen.

Tips om voedselvergiftiging te voorkomen

Niet fijn, en al zéker niet tijdens uw vakantie. Met deze tips kunt u veiliger smullen op vakantie en een vervelende voedselvergiftiging voorkomen.

1. Water, water en nog eens water

Hydratatie is van groot belang tijdens uw reis, maar zorg ervoor dat u altijd flessenwater gebruikt, vooral in landen waar het kraanwater niet veilig is om te drinken. Kies voor verzegelde flessen en vermijd ijsblokjes in uw drankjes, omdat deze vaak gemaakt zijn van kraanwater.

2. Was uw handen regelmatig

Probeer een goede handhygiëne aan te houden, vooral voor het eten. Was uw handen grondig met zeep en water gedurende minstens 20 seconden, of gebruik een desinfecterende handgel als water en zeep niet beschikbaar zijn.

3. Kies voor drukke eetgelegenheden

Hoewel het verleidelijk kan zijn om afgelegen en pittoreske eettentjes uit te proberen, hebben drukke restaurants meestal een hogere omloopsnelheid van voedsel, wat het risico op bedorven gerechten vermindert. Een restaurantje in de middle of nowhere met een uitgebreide menukaart? Hoe leuk de plek misschien ook is, sla het over. Deze horecazaak moet op dat moment alle gerechten op de juiste manier bewaren en bereiden en (vooral in het buitenland) gaat dat nog wel eens mis..

4. Let op de hygiëne van het restaurant

Neem even de tijd om het restaurant te checken voordat u plaatsneemt om te eten. Een schone omgeving, frisse toiletten en een georganiseerde keuken zijn allemaal tekenen van een betrouwbare horecazaak.

5. Kies voor goed doorbakken en gekookt voedsel

Om bacteriën en parasieten te doden, is het beter om te kiezen voor goed doorbakken vlees en grondig gekookte gerechten. Vermijd liever rauw of halfrauw voedsel, zoals oesters, tartaar en ongekookte eieren. Ook vissoorten, zoals tonijn en makreel kunnen erg snel bederven als het niet goed gekoeld blijft. Eet u bedorven vis, dan ligt een histaminevergiftiging al snel op de loer..

6. Schil of was fruit en groenten

Als u geniet van lokaal fruit en verse salades, zorg er dan voor dat u het fruit grondig wast met schoon water of schil het voordat u het eet. Dit verkleint het risico dat je bacteriën binnenkrijgt via ongewassen oppervlakken.

7. Gebruik aparte snijplanken

Een oude, maar gouden tip: als u zelf voedsel bereidt tijdens uw vakantie, gebruik dan aparte snijplanken voor rauw vlees en groenten om kruisbesmetting te voorkomen. Zorg er ook voor dat uw handen en keukengerei schoon zijn voordat u aan de slag gaat.

8. Wees voorzichtig met streetfood

Streetfood kan heerlijk zijn, maar wees voorzichtig met waar u het koopt. Kies voor kraampjes waar het eten vers wordt bereid en ter plekke wordt geserveerd om het risico op voedselvergiftiging te verkleinen.

9. Let op het bewaren van voedsel

Als u voedsel overhoudt van een maaltijd, bewaar het dan op de juiste manier. Gebruik een koeltas of een koelkast als beschikbaar is om te voorkomen dat voedsel bederft.

10. Vertrouw op uw zintuigen

Gebruik uw zintuigen om te beoordelen of voedsel nog goed is. Let op vreemde geuren, ongebruikelijke texturen of verkleuringen. Als iets er verdacht uitziet, ruikt of smaakt, speel dan liever op safe en laat het staan.

Naar de huisarts in het buiteland

Hebt u toch de pech dat u een vervelende voedselvergiftiging hebt opgelopen, en hebt u ook last van heftig braken, koorts, bloed en slijm in de ontlasting of verschijnselen van uitdroging (sufheid, weinig plassen, erge dorst)? Dan is het aan te raden om een arts in te lichten. Hetzelfde geldt als u u verward of suf voelt of denkt dat u gaat flauwvallen. Natuurlijk hebt u tijdens uw vakantie geen zin om naar de dokter te gaan, maar bij zo’n ernstige voedselvergiftiging is het helaas écht nodig. Vooral als u ouder bent dan zeventig jaar of als kleine kinderen moeten overgeven en weinig vocht binnenhouden.

Als u tijdens een vakantie in het buitenland naar de huisarts moet met voedselvergiftiging, kunt u het beste contact opnemen met de alarmcentrale van uw zorgverzekeraar. U krijgt dan advies over waar u het beste heen kunt gaan. Deze alarmcentrale is de hele dag bereikbaar. Het is dan ook verstandig om dit telefoonnummer op te slaan voor u op reis gaat. Bekijk hier het overzicht van telefoonnummers.


Bron: gezondnu.nl

Zorg & Diensten Zorg & Diensten

Wij staan 365 dagen per jaar voor u klaar! Wij nemen de zorgen rondom het regelen van uw medicatie voor u weg.

Ontdek onze diensten

Locaties Locaties

Een netwerk van samenwerkende apotheken in de omgeving van Hellevoetsluis met een groot en deskundig team.

Bekijk het overzicht