Wij staan 365 dagen per jaar voor u klaar!

Bijwerkingen van medicijnen online opzoeken; wel of geen goed idee?

Met de komst van het internet ontstond er opeens de beschikbaarheid voor iedereen om toegang te krijgen tot een wereld aan informatie. Waar men voorheen naar de bibliotheek moest, was het nu met een paar klikken op de knop toegankelijk. In veel gevallen een ware uitkomst en toegevoegde waarde, maar niet in alle gevallen.

Er is immers online ook veel onjuiste informatie te vinden. Van onbewuste fouten tot complete complottheorie├źn, online is alles te vinden. Het is zeer verleidelijk om bij medicijnen online te gaan zoeken naar ervaringen van andere gebruikers. Is dit een goed idee of niet? 

De bron

De betrouwbaarheid van informatie valt of staat met de bron waarvan het afkomstig is. Online zijn zeker betrouwbare websites te vinden waar wetenschappelijk onderbouwde informatie staat, ook over medicijnen, bijwerkingen en bijsluiters. Denk aan de site thuisarts.nl, wat een betrouwbare medische site is gebleken. Wanneer u de bijsluiter van een medicijn kwijt bent is het dan ook geen probleem deze online op te zoeken. De Geneensmiddeleninformatiebank is daar een betrouwbare keuze bij. Ook wanneer het een zelfzorggeneensmiddel betreft en er alleen een Engelse versie beschikbaar is, is het aan te raden de vertaling daar te raadplegen.

Ervaringen van anderen

Dan over naar de reviews van anderen bij het gebruik van een geneesmiddel. Het is aan te raden om dit met een grote korrel zout te nemen. Allereerst is ieder mens uniek en zal ieder lichaam ook anders reageren. Tevens zullen de klachten waarvoor het middel is voorgeschreven of ingenomen ongetwijfeld verschillen. Daarnaast wenden mensen zich vaak alleen tot het internet wanneer het om uitersten gaat. Dus wanneer het juist heel goed of totaal niet werkt. Uiteraard kan een blik op de ervaringen van anderen nooit kwaad, maar neem deze nuances zeker mee. Het kan er namelijk ook voor zorgen dat u last krijgt van placebo-effecten. Iets wat onbewust versterkt wordt wanneer u leest over de ervaringen van anderen.

Kortom, om tot een juiste inschatting te komen of klachten bijwerkingen van medicatie betreffen of niet is het aan te raden u te wenden naar een arts of apotheker. Deze hebben het meest volledige beeld van uw persoonlijke situatie en weten ook de medicatie die u gebruikt. Het voorkomt onnodige paniek en risico op verkeerde conclusies.

Zorg & Diensten Zorg & Diensten

Wij staan 365 dagen per jaar voor u klaar! Wij nemen de zorgen rondom het regelen van uw medicatie voor u weg.

Ontdek onze diensten

Locaties Locaties

Een netwerk van samenwerkende apotheken in de omgeving van Hellevoetsluis met een groot en deskundig team.

Bekijk het overzicht